Gratis verzending vanaf €30,- | Op werkdagen vóór 15:00 besteld, morgen in huis | 14 Dagen bedenktijd
Gratis verzending vanaf €30,-
Op werkdagen vóór 15:00 besteld, morgen in huis
14 Dagen bedenktijd
0

Het creëren van een egelvriendelijke tuin: tips en ideeën

Als je een liefhebber bent van egels, wil je ongetwijfeld je tuin zo aantrekkelijk en veilig mogelijk maken voor deze stekelige vrienden. In deze blog delen we tips en ideeën om je tuin om te toveren tot een waar paradijs voor egels. Zo creëer je een omgeving waarin ze kunnen schuilen, voeden en hun jongen grootbrengen. Bovendien zullen we je doorverwijzen naar onze andere blog over de 5 beste egelhuisjes van 2023 voor als je op zoek bent naar het perfecte onderkomen voor je stekelige vrienden. Laten we beginnen!


Waarom zijn egels belangrijk?

Egels zijn nuttige beestjes die helpen bij het bestrijden van ongedierte in je tuin. Ze voeden zich namelijk met slakken, rupsen en andere insecten. Door egels te verwelkomen, draag je bij aan een gezondere en meer gebalanceerde tuin.


Tips voor een egelvriendelijke tuin

1. Zorg voor natuurlijke schuilplaatsen

Egels houden van dichte begroeiing, houtstapels en composthopen om zich in te verstoppen. Deze natuurlijke schuilplaatsen bieden bescherming tegen roofdieren en slechte weersomstandigheden.

2. Zorg voor toegang tot je tuin

Egels zijn nachtdieren en doorkruisen verschillende tuinen tijdens hun zoektocht naar voedsel. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk toegang hebben tot je tuin door een opening van ongeveer 15 cm onder je hek of poort te maken.

3. Voorzie een veilige waterbron

Plaats een ondiepe schaal met water in je tuin, zodat egels kunnen drinken zonder het risico te lopen te verdrinken. Ververs het water regelmatig om het schoon te houden.

4. Gebruik egelvriendelijke tuinproducten

Vermijd het gebruik van pesticiden, herbiciden en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor egels en hun voedselbronnen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen en milieuvriendelijke alternatieven.

5. Plant egelvriendelijke beplanting

Planten zoals klimop, heesters en bodembedekkers zorgen voor extra schuilplaatsen en voedselbronnen voor egels. Bovendien dragen ze bij aan een aantrekkelijke en biodiverse tuin.


Het perfecte egelhuisje

Een egelhuisje is een geweldige aanvulling op je tuin en biedt een veilige plek voor egels om te rusten en hun jongen groot te brengen. In onze andere blog, de 5 beste egelhuisjes van 2023, hebben we een selectie gemaakt van de beste egelhuisjes op de markt. Neem een kijkje en vind het perfecte huisje dat past bij jouw tuin en egelbehoeften.

Door deze tips en ideeën te volgen, zul je al snel merken dat je tuin een toevluchtsoord wordt voor egels. Zo lever je een belangrijke bijdrage aan het behoud van deze prachtige dieren, die helaas steeds zeldzamer worden in onze stedelijke omgevingen.


Extra tips voor het verzorgen van egels in je tuin

Voeding voor egels

Hoewel egels een grote verscheidenheid aan insecten en andere kleine dieren eten, kun je ze ook bijvoeren met speciaal egelvoer, dat verkrijgbaar is bij dierenwinkels. Je kunt ook kattenvoer (zowel droog als nat) aanbieden, maar vermijd vis- en melkproducten, omdat deze niet geschikt zijn voor egels.

Gezondheidsproblemen herkennen

Houd een oogje in het zeil voor egels die overdag actief zijn, lusteloos lijken of zich vreemd gedragen. Dit kan duiden op gezondheidsproblemen. Neem in dat geval contact op met een lokale dierenopvang of egelopvangcentrum voor advies en hulp.

Let op tijdens tuinwerkzaamheden

Wees voorzichtig tijdens het uitvoeren van tuinwerkzaamheden, zoals het maaien van het gazon, snoeien van struiken of verplaatsen van houtstapels. Controleer altijd op de aanwezigheid van egels voordat je aan de slag gaat, om te voorkomen dat je per ongeluk een egel verwondt.

Door een egelvriendelijke tuin te creëren en aandacht te besteden aan hun welzijn, draag je bij aan de bescherming van deze fascinerende dieren. Vergeet niet om onze blog over de 5 beste egelhuisjes van 2023 te bekijken voor meer informatie over het kiezen van het perfecte egelhuisje voor jouw tuin. Samen kunnen we werken aan het behoud van egels en het verrijken van onze tuinen met deze bijzondere dieren.

Was dit artikel behulpzaam?

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen