Gratis verzending | Op werkdagen vóór 15:00 besteld, morgen in huis | 14 Dagen bedenktijd
Gratis verzending
Op werkdagen vóór 15:00 besteld, morgen in huis
14 Dagen bedenktijd
0

Beste broedmachine van 2024

De meeste kippenliefhebbers onder ons weten dat een kip 21 dagen op een ei moet zitten om hem uit te broeden. Jammer genoeg zijn er kippen die dit niet volhouden, of erger nog, die er niet eens aan beginnen. Dit is de reden dat je een broedmachine koopt. Hierdoor weet je zeker dat de eieren uitgebroed worden. Want het gebeurt vaker dan dat je denk dat de kip het broeden opgeeft. Er is nog een groot voordeel aan het kopen van een broedmachine. Namelijk dat er veel minder kans is dat er ziektes worden overgebracht. Ook kunnen er geen parasieten bij het ei komen. Laten we eerst kijken waar je allemaal op moet letten voordat we naar onze top 5 gaan onder aan de pagina.


Waarop letten bij het kopen van een broedmachine?

Er zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het kopen van een broedmachine. Ook leggen we je uit wat slechte broedmachines zijn, zodat je geen mis koop doet. We gaan je helpen om de perfecte broedmachine te vinden en de eitjes te laten uitkomen. Onderaan de pagina vind je onze top 5 beste broedmachines van 2024.


Soorten broedmachines

Er zijn 3 soorten broedmachines. Alle 3 hebben ze andere specialiteiten en eigenschappen. Dit zijn de 3 verschillende soorten broedmachines:

Motorbroeders: Motorbroeders worden erg veel gebruikt. In tegenstelling tot de Vlakbroeders hebben motorbroeders wel een ventilator. Hierdoor word de warmte in de broedmachine verdeelt en blijft het dus overal op temperatuur. Bij het uitkomen van de eieren is de ventilator af en toe wel irritant. Want de veertjes van de kuikens gaan alle kanten hierdoor op. Een groot voordeel aan motorbroeders is dat er veel geautomatiseerd kan worden. Je kunt de temperatuur en luchtvochtigheid instellen waardoor dit altijd gelijk blijft. Ook kan er op meerder lagen gebroed worden waardoor er meer capaciteit is.

Contactbroeders: Contactbroeders zijn de duurste soort broedmachines. Dit zijn geavanceerde broedmachines. Ze bootsen eigenlijk de natuurlijke omgeving van een ei na, onder de hen dus. Ze hebben de hoogste uitkomst percentage. Vaak worden ze gebruikt voor lastige eieren of speciale soorten. Het is niet nodig om een contactbroeder te kopen voor kippen eieren.

Vlakbroeders: Vlakbroeders waren vroeger populair bij bedrijven. Momenteel worden ze nog het minst verkocht. Een groot nadeel aan vlakbroeders is dat de temperatuur in de broedmachine flink schommelt. Vlakbroeders hebben ook geen ventilator. Andere soort broedmachines zijn dus een stuk effectiever.


Kwaliteit en prijs

Er zijn dus een hoop verschillende broedmachines. Elke broedmachine heeft weer verschillende eigenschappen. De prijs kan erg wisselen tussen enkele tientjes tot honderden euro’s. Een goedkope broedmachine is niet direct slecht. Een duurdere broedmachine heeft meestal gewoon meer opties, die prettig kunnen zijn. Ook kun je met duurdere broedmachines meer eieren broeden.

Met al die verschillende opties en functies, moet je goed na denken over wat je allemaal zelf wilt. In onze top 5 vind je alleen maar top kwaliteit broedmachine die echt het beste zijn. Hier zitten ook goedkope broedmachines tussen.

Slechte broedmachine herken je aan:

  • Slechte isolatie waardoor er veel schommeling komt in temperatuur.
  • Dun plastic (wat dus slecht geïsoleerd is).
  • Thermostaat doet het niet goed waardoor je veel schommeling hebt.
  • Trillende ventilator, wat irritant is.
  • Als het waterreservoir niet de juiste luchtvochtigheid kan behalen.

Beste broedmachine: Dit is onze top 5:

Nu je precies weet waar je op moet letten en wat goede en slechte broedmachines zijn, is het tijd voor de laatste stap. Nu ga je echt een broedmachine uit zoeken om de eitjes uit te laten komen. Onze experts hebben speciaal voor jou een top 5 samengesteld met de beste broedmachines. Na veel onderzoek gedaan te hebben, zijn we overtuigt dat dit de beste zijn van dit moment.

Dit zijn de 5 beste broedmachines van 2024:


1. Brinsea Mini Eco broedmachine

Deze broedmachine van het merk Brinsea is zeer gemakkelijk te gebruiken. Op de glasthermometer is de temperatuur af te lezen. De temperatuur wordt nauwkeurig bepaald door de thermostaat, welke kan worden afgesteld, afhankelijk van de door jou gewenste temperatuur. De thermostaat van deze broedmachine is veilig voor kinderen, dit komt omdat hij maar 12 Volt adapter heeft.
De Afmeting van deze broeikas is 24 cm x 23 cm x 19 cm.

  • Capaciteit: 10 kippeneieren, 24 kwarteleieren, 12 fazanteneieren of 8 eendeneieren.
  • Handmatig keren
  • Motorbroed systeem

2. Animalcare Holland mini broedmachine

Deze broedmachine voor 4 eieren is van het merk Animalcare Holland. Het is een kleine broedmachine, dus ideaal als je weinig eieren wilt broeden. De machine regelt de temperatuur uit zichzelf.
Deze broedmachine is geschikt voor eieren van verschillende gevleugelde dieren die eieren leggen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere kippen, eenden, ganzen en kwartels, maar ook duiven en papegaaien.


3. Dieko Staphorst Broedmachine transparant

Deze Broedmachine is geschikt voor 12 eieren. Hij kan gebruikt worden voor het uitbroeden van kippeneieren, kwarteleieren, eendeneieren of reptieleneieren. Hij is voorzien van een automatisch keersysteem om eieren te draaien, hierdoor hoef je zelf de eieren niet om te draaien. De temperatuur is te zien op de display. De temperatuur is ook gemakkelijk nauwkeurig af te stellen tussen de 30 °C en 39.5 °C. Ook is hij heel gemakkelijk schoon te maken. De afmetingen zijn 35 cm x 25 cm x 17 cm, de kleur is wit/ doorzichtig.


4. Natuurlijkerleven NAT-10

Deze broeikas is ontworpen voor maximaal 10 eieren. Hij is perfect voor het uitbroeden van broedeieren van diverse vogelsoorten zoals kip, kwartel, eenden maar ook geschikt voor diverse reptielen.
In tegenstelling tot de broeikas op plek 3 moeten deze eieren wel met de hand gedraaid worden. De broedmachine controleert tijdens het proces de broedtijd, de temperatuur en geeft een alarmsignaal als er temperatuurafwijkingen zijn. Ook kan de temperatuur en de broedtijd van te voren geprogrammeerd worden. De afmeting zijn 23,5 cm x 23,5 cm x 22 cm.


5. WorldPet broedmachine

Ook deze broedmachine is perfect voor het uitbroeden van kippeneieren, kwarteleitjes, eendeneieren of reptiel eieren. Hij heeft plaats voor 24 kippeneieren of 96 kwarteleieren (aangezien die ietsjes kleiner zijn). Ook deze is weer voorzien van een automatisch draaisysteem. De deksel is voorzien van kijkvensters en bak met transparante wanden waardoor je goed kan kijken wat er gebeurd. Ook hier is de temperatuur zeer nauwkeurig af te stellen tussen 30-39,5°C. De afmetingen zijn 53 cm x 52 cm x 43 cm. En hij heeft een gele met transparante/doorzichtige kleur.


Wat is nog meer belangrijk om op te letten?

Er is natuurlijk nog veel meer waar je op moet letten bij het broeden van eieren. Op welke temperatuur moet een broedmachine bijvoorbeeld en hoe hoog moet de luchtvochtigheid zijn? Moet je echt elke keer de eieren omkeren? Laten we er even allemaal naar kijken:

Temperatuur van de broedmachine

De temperatuur en luchtvochtigheid zijn beiden super belangrijk bij het broeden van eieren. Het is belangrijk dat de eieren constant warm worden gehouden, dit kun je ideaal doen met een broedmachine. Als je dit niet doet kunnen er afwijkingen ontstaan aan het lichaam, of erger ze kunnen zelfs dood gaan. Voor normale kippen is het beste een temperatuur van 37,6°C (bovenaan het ei gemeten).

Broedmachines zullen altijd een beetje van deze temperatuur afwijken. Voor gewone kippen is het nog wel te doen om een verschil te hebben van 0,4 graden. Bij moeilijke soorten eieren kun je het beste de schommeling zo klein mogelijkheden. Dit kun je doen met een duurdere broedmachine.

Om de kans op het uitkomen van eieren nog meer te verhogen, kun je de laatste week de temperatuur iets laten dalen. Volgens onderzoeken geeft dit beter resultaat. Sommige broedmachines kunnen zelfs simuleren dat de hen van het nest loopt. Dit wordt een koelperiode genoemd. Ook dit geeft een betere uitkomstpercentage.

Luchtvochtigheid van de broedmachine

Het is belangrijk om de juiste luchtvochtigheid te hebben bij het broeden van eieren. Als je dit niet hebt kunnen de eieren niet uitkomen. De luchtvochtigheid kun je aflezen op een hygrometer. Deze zijn vaak ingebouwd in een broedmachine. Je kunt ze evt hier ook apart kopen. De duurdere varianten hebben vaak ook een ingebouwde waterpomp. Je hoeft dan niet handmatig water toe te voegen om de luchtvochtigheid te vergroten.

De juiste luchtvochtigheid is afhankelijk van het soort ei dat je broed.

Bij kippen eieren is het zo: De eerste 16 dagen moet je de luchtvochtigheid instellen op 55%. Na 16 dagen moet je de luchtvochtigheid instellen op 65%.

Ei keersysteem

Ook moet je bij het broeden de eieren omkeren. We raden het aan om dit minstens 2x per dag te doen. In de natuur gebeurt dit 6x per dag. Uit onderzoek is gebleken dat het beste resultaat behaalt word, als je de eieren 2x per dag omkeert. Je moet dus redelijk vaak de eieren omkeren. Dit kan best een gedoe zijn als je dat elke dag zelf moet doen. Gelukkig zijn er ook broedmachines die dit automatisch voor je doen. Ook die staan in onze top 5! Stop met het keren in de laatste dagen. Dan kan het embryo in de juiste positie komen om er uit te komen.

Controleer altijd of het keren goed gaat. Dit kun je doen door de bovenkant en onderkant te markeren met een potlood. Doe dit met 2 verschillende kleuren.

Controle en het uitkomen van de eieren

Met een schouwlamp kun je zien of alles goed gaat. Na 5 – 6 dagen zie je zelfs of het ei bevrucht is. Ook kun je hierna het embryo zien groeien. Een schouwlamp is dus zeker een leuk extraatje. Sommige broedmachines hebben een schouwlamp, maar ze zijn hier ook los verkrijgbaar.

Na 21 dagen is het dan zover, het uit komen van de eieren! Hopelijk word al het harde werk beloont en is alles goed gegaan. Bij vlakbroeders komt het eitje op dezelfde plek uit. Maar grotere motorbroedmachines hebben vaak een apart vakje hiervoor waar het diertje automatisch terecht komt. Zorg bij het uitkomen van het ei dat het diertje niet op een gladde ondergrond terecht komt. Leg er bijvoorbeeld een katoenen doekje of matje onder. Dit voorkomt spreidpootjes. Gebruik geen keukenpapier want dit houd het vocht vast.


Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat eieren uitkomen?

Dit verschilt per soort dier. Meestal is het hoe kleiner het ei hoe sneller het uit komt. Voor pluimvee zoals kippen duurt het meestal 21 dagen voordat een ei uitkomt. Sommige vogels zoals kanarie, duif en vink doen er een stukke korter over, namelijk 14 dagen. Voor een emoe ei duurt het tussen de 50 en 65 dagen tot het uitkomt.

Heb ik een ventilator nodig voor mijn broedmachine?

Een ventilator heb je niet per se nodig voor in je broedmachine. Experts zijn er wel over eens dat de uitkomst van je eieren aanzienlijk zal verhogen. Het houd namelijk de temperatuur in je broedmachine gelijk, zonder te veel schommelingen.

Wat gebeurt er als ik een broedmachine tijdens het broeden open maak?

Wanneer je de eieren wilt uitbroeden, heb je een bepaalde luchtvochtigheid en temperatuur nodig. Als je het openmaakt, verlaag je de luchtvochtigheid en temperatuur, dit kan de eieren schaden. Daarom raden we het ten zeerste af om de broedmachine open te maken tijden het broedproces.

Hoe vaak moet je eieren omdraaien in een broedmachine?

In natuurlijke omstandigheden worden eieren 6x per dag omgedraaid. Veel experts zeggen dat het omdraaien van de eieren om de 2 uur nog beter is. De laatste 3 dagen moet je de eieren niet meer omdraaien, omdat de embryo’s dan in de juiste uitkom positie komen.

Was dit artikel behulpzaam?

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen